Czego nie wiemy o dziczyźnie?

Obecnie w Polsce bardzo mało osób spożywa dziczyznę – polowanie na zwierzęta jest u nas dość mało rozpowszechnione, w związku z czym większość Polaków woli jeść mięso zwierząt hodowlanych. Nic w tym dziwnego – jest to kwestia nie tylko przyzwyczajeń, ale już wyrytych tradycji. Przeciętni Polacy po prostu nie polują. W związku z tym powstał stereotyp, że dziczyzna – czyli mięso dzikich zwierząt – jest niezdrowa. Czy ma on coś do czynienia z prawdą?

1305544230859

Absolutnie nie! Mięso takich zwierząt, jak zając, dzik, sarna czy bażant (czyli po prostu zwierząt dzikich) jest współcześnie bardzo niedoceniane, a nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż jest to rodzaj mięsa najzdrowszy i najbardziej wartościowy. Dziczyzna jest wolna od jakichkolwiek antybiotyków – dzikie zwierzęta nie są faszerowane sztucznym jedzeniem, mającym na celu przyspieszyć ich rozwój i zwiększyć ich wagę. Dodatkowo mięso tego typu zwierząt bardzo rzadko uczula – dodatkowo nie mamy żadnych ograniczeń w jego spożywaniu.

Czemu zatem w Polsce dziczyzna jest tak mało popularna? Na to pytanie nie sposób odpowiedzieć. Trzeba się jednak zastanowić, czy nie warto by się na niązdecydować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s